номерирани-сирене-речник-v2-d111633-0215.jpg

Фотография от: Анна Уилямс

1. Фонтана

Фонтана може да бъде маслено и малко плодово; Fontina Val d’Aosta, от италианската долина Aosta, е по-твърда, по-остра и по-сурова (и винаги изработена от сурово мляко). Което и да изберете, това сирене е превъзходно топене. Само не забравяйте да премахнете кората. Други меки топилни топилни машини като датския Havarti и холандската Gouda правят фини заместители.

2. Gouda

Производството на Gouda включва стъпка, наречена измиване на извара, което е, когато топлата вода замени суроватката в сиренето. Следователно, Gouda има по-ниска киселинност от много други сирена – и в резултат на това има по-сладък ароматен профил и гъвкава текстура. Младата Гуда се стопява блестящо (на възраст Gouda обикновено се етикетират като такива, докато по-младите сортове често имат покритие от червен восък).

3. Asiago

Италианската Asiago се предлага в две разновидности: преса или фреска (младо, гладко и твърдо, с лека привлекателност); и аллево или векчио (на възраст, суха и подобна на пармезан). Докато старият вариант е идеален ренде, за гладка стопилка, търсете преса. Добрите алтернативи включват Монтерей Джак и Колби.

4. Taleggio

Това е измито сирене, което означава, че се е изкъпало в саламура по време на стареене; в случая на Taleggio, процесът се осъществява в пещери на италианския регион Ломбардия. Резултатът е остър екстериора, който придава солени, орехови и приятно лепкави бележки. Всяко измито сирене може да бъде заменено с него: Потърсете оранжевата коричка и очаквайте (някои биха могли да кажат с нетърпение да!) Малко миризма.

5. Reblochon-Style

Няколко сирена в духа на прословутия френски реблок – известен със своята маслена кокошка и плодов пикантност – са достъпни в Щатите. Един от любимите ни е френският Preferes des Montagnes; тя работи прекрасно в сърдечното и традиционно ястие, известно като tartiflette. Италианската “Робиола Босина”, със своята пулсираща текстура, е друг добър заместител. И леснодостъпен Бри ще бъде отличен и в това ястие – особено ако предпочитате по-мек резултат.

6. Provolone

Provolone се приготвя с помощта на техника, наречена “макаронени филати” или “извадена извара”, а сиренето омекотява в задоволително печен дъвчене. Можете да използвате нарязан прололон, който се предлага във всеки магазин за супермаркети или, за по-интензивен вкус, търсете гъста и пикантна пролонгон от хора като Auricchio или Wisconsin’s BelGioioso. Средни и остри сортове са най-подходящи за слепване.

7. Моцарела

Това сирене придоби слава като пица. За най-добър аромат, потърсете топки от прясна моцарела (за разлика от видовете с ниска влажност, които идват в блокове, предназначени за шлайфане), идеално опаковани във вода, макар че пластмасовото обвиване е добре. Надеждни чудесни и достъпни марки включват BelGioioso и Maplebrook Farm; много магазини носят местно направени опции.

8. Gruyere

Изработена от сурово мляко от крави, пасящи на хълмовете на западната част на Швейцария, Gruyere е съвършеното топене на сирене. Това е звездата на класиците като супа от френски лук и сирене фондю, благодарение на сладката си гладка текстура. Окончателната марка е 1655, въпреки че други швейцарски марки Emmi Kaltbach и Mifroma също са надеждно отлични. Или можете да разклоните с френски Comte.

Вземете нашите разтопени сирене Рецепти