Когато учите ново умение, грешка или две е неизбежна; всичко е част от кривата на обучение. Но дори и квалифицирана шивачка може да стане жертва на ужасния пропуснат бод или счупена игла, или това, което е възможно най-досадното от всички шевни машини: гънки. Когато чуете, че развълнуваното виене от вашата машина – повярвайте на вътрешния “уг” на отчаянието – смятайте, че това е сигнал за бедствие.

 

Данните могат да се различават малко в зависимост от марката и модела на вашата шевна машина – затова Ви предлагаме да се запознаете с механиката на вашата машина – но основите са еднакви. Независимо дали сте безпроблемно професионалист или начинаещ с игли, ние разполагаме с не-пот решения за най-досадните ви въпроси.

нишката организатор-032-mld110766.jpg

Фотография от: Брайън Гарднър

Проблемът: Конецът се набива под тъканта.

 

Решението: Можете да имате напълно прав шев на върха, но “гнездо на птиците”, образуващо се на дъното. Така че защо несъответствието? Хората са склонни да мислят, че винчото е виновен; всъщност това не може да бъде по-далеч от истината. Конецът се изпръсква – обикновено под тъканта – защото на горната нишка няма напрежение. Изглежда противопоставяне, прав?

 

Все пак, ето какво трябва да направите: Първо, повдигнете повдигача на притискащото краче и обратно машината. Това отваря механизма за опъване, за да получи нишката. Второ, трябва да повдигнете лостчето за захващане и иглата до най-високото положение, в съответствие с ръководството на устройството. Това трябва да помогне да потвърдите, че имате правилното напрежение.

mld103100_0308_singer.jpg

Проблемът: шевовете излизат неравномерно или прескачат изцяло.

 

Решението: Коефициентите са, тайната виновника тук е игла, която е счупена, огъната или по друг начин повредена. Експертите препоръчват да замените иглите си на всеки 16 часа от времето за шиене.

 

Друга възможност е как се справяте с тъканта докато шиете. Ако имате тенденцията – и много от нас – да издърпате тъканта отзад, за да я накарате да минава през машината, практиката може да доведе до нечисти шевове и дори да разрушите машината. Този вид захранване на тъканта работи срещу захранващите кучета (металните зъбнообразни ръбове, които захващат дъното на тъканта, като я принуждават да се отдалечат от иглата, когато шевовете се шият). Работете с машината – не я насилвайте.

ft_sewing10_m.jpg

Проблемът: Иглата продължава да се разкъсва.

 

Решението: Това се свежда до един последен въпрос: “Използвате ли правилната игла?” Изкачването нагоре или надолу до подходящ размер може да направи огромна разлика. Иглите са с размер от 8 до 18, в зависимост от тяхната употреба. Размер 9 или 11 работи най-добре за деликатни леки тъкани като шифон, коприна и органза. А размер 14 работи най-добре за средно тегло тъкани като фланел, бельо, и синтетични шейти. А размер 16 (или за предпочитане) 18 е запазен за тежки тъкани като деним. Ето защо, използването на игла 9 на деним ще неизбежно счупи иглата. Освен това, използвате ли правилния тип – точкова топка, редовна точка или клинна точка? За справка тук можете да проверите диаграма на пълен размер.

Все още имате проблеми? Този контролен списък в три стъпки може лесно да реши повечето машинки. 

 

1. Почистване: Кога за последен път извършихте цялостно изтриване на вашата машина отгоре надолу? Прах и власинки могат спокойно и бързо да се натрупват в зоната на калерчето и опъна на калерчето, така че машината да се обслужва професионално редовно. Ако го използвате ежедневно, е необходимо ежеседмично почистване. Само за ежеседмично използване, почистете го веднъж месечно. И за случайна месечна употреба, почиствайте я на всеки три месеца.

 

2. Направете отново вашата машина: Да, дори и най-малката бум може да повлияе на вашите шевове. Проверете калерчето, иглата и конеца, за да се уверите, че всичко е на правилното място.

 

3. Проверете иглата и конците: Както вече споменахме, използването на правилния размер и тип игла е наложително. Освен това трябва да използвате висококачествена резба – тя ще има хубава, гладка нишка и няма да е “размита” или неравномерна по дебелина. Тръбата има срок на годност – въпреки че различните типове остаряват по различен начин – затова съхранявайте колелата си в ротация и съхранявайте правилно (извън влажността и пряката слънчева светлина).